Steeds vaker ontmoet ik in mijn praktijk mensen die zoekende zijn naar zichzelf of die niet meer weten wie zij zelf zijn. Door allerlei gebeurtenissen zijn zij van zichzelf verwijderd geraakt. Zo zijn ze bijvoorbeeld gedrag gaan vertonen waarvan ze voelen dat ze daarmee ‘welkom’ zijn. Gedrag waarvan zij weten dat ze er in ieder geval niet op afgekeurd worden. Gedrag dat a.h.w. voldoet aan de verwachtingen van ‘de ander’. Daarmee doen deze mensen niet wat zij echt willen, wat hen echt drijft, waar zij echt blij van worden.
Een hele mooie eerste stap in het helder krijgen van wat dat nu precies is dat iemand drijft en blij maakt, is het ontwikkelen van een liefdevolle en vriendelijke houding naar jezelf. Een begripvolle houding en het puur open en nieuwsgierig kijken naar de eigen stappen, de eigen keuzes, het eigen gedrag, de eigen gevoelens en gedachten. Hoe begrijp je van jezelf dat je doet wat je doet, zegt wat je zegt, je gedraagt zoals je je gedraagt? Deze vriendelijkheid naar jezelf toe zorgt ervoor dat er als vanzelf meer ruimte ontstaat voor de minder zichtbare delen. Voor de delen die je onderweg mogelijk bent kwijt geraakt, maar die onmiskenbaar aanwezig zijn in jou.
Meditatie is hierbij een hele mooie ondersteuning en het kan je helpen om zicht te krijgen op je eigen patronen, actietendensen en gedragingen. In mijn begeleiding maak ik dan ook altijd gebruik van meditatie en meditatieve oefeningen.
Ben jij op zoek naar meer helderheid, ben je nieuwsgierig naar wat jou werkelijk drijft en wil je graag een liefdevolle en vriendelijke houding naar jezelf (en daarmee ook naar anderen) toe ontwikkelen? Dan nodig ik je uit om samen met mij op pad te gaan.